Current Affairs Today In Hindi and English : 8 February 2020

Today’s Most Important Current Affairs Hindi and English

हिंदी में पढ़े :

1. हाल ही में कहाँ भारत और दक्षिण कोरिया के बीच मंत्रीस्तरीय स्तर की रक्षा वार्ता आयोजित की गई?
उत्तर- नई दिल्ली

2. हाल ही में किस देश की सरकार अविश्वास प्रस्ताव से गिर गई है?
उत्तर- रोमानिया
(रोमानिया की लूडोविक ओर्बन की नेत्रीत्व वाली सरकार 3 माह में ही अविश्वास प्रस्ताव के कारण गिर गई।
रोमानिया के मौजूदा राष्ट्रपति क्लाउस आयोहनिस है तथा इसकी राजधानी बुखारेस्ट है।)

3. हाल ही में किस देश के राष्ट्रपति के खिलाफ महाभियोग चलाया गया है?
उत्तर- अमेरिका
(डोनाल्ड ट्रंप के खिलाफ)

4. हाल ही में किस राज्य के सैम्बो लापुंग ने नए राष्ट्रीय रिकॉर्ड के साथ स्वर्ण पदक जीता है?
उत्तर- अरुणाचल प्रदेश

5. हाल ही में प्रधानमंत्री मोदी जी ने किस शहर में नए बंदरगाह बनाने के लिए मंजूरी दी है?
उत्तर- महाराष्ट्र

6. भारतीय नौसेना ने किस शहर में तटीय सुरक्षा अभ्यास के ” मतला अभियान ” शुरू किया?
उत्तर- कोलकाता

7. वितीय खुफिया पत्रिका “द बैंकर” द्वारा एशिया – प्रशांत के क्षेत्र के लिए केंद्रीय बैंकर औफ द ईयर 2020 के रूप में किसे नामित किया गया है?
उत्तर- शक्तिकांत दास

8. इराक के नए प्रधानमंत्री कौन बने हैं?
उत्तर- मो. तौफीक अल्लावी
(इराक के राष्ट्रपति बरहम सलीह ने पूर्व संचार मंत्री मो. तौफीक अल्लावी को अगले प्रधानमंत्री के रूप में नियुक्त किया है।)

● Read 7 february Current Affairs

Read in English :

1. Recently where ministerial level defense talks were held between India and South Korea?

Answer – New Delhi

2. Recently which country’s government has fallen from the no confidence motion?

Answer – Romania
(The government headed by Ludovic Orbán of Romania collapsed in 3 months due to the no-confidence motion.
The current President of Romania is Klaus Iohannis and its capital is Bucharest.)

3. Recently the President of which country has been impeached?

Ans- America
(Against Donald Trump)

4. Recently which state’s sambo lapung has won a gold medal with new national record?

Answer: Arunachal Pradesh

5. Recently in which city Prime Minister Modi has approved to build new ports?

Answer: Maharashtra

6. In which city did the Indian Navy begin the “Matla Campaign” of coastal security exercises?

Answer: Kolkata

7. Who has been named as the Central Banker of the Year 2020 for the region of Asia-Pacific by the financial intelligence magazine “The Banker”?

Answer: Shaktikanta Das

8. Who has become the new Prime Minister of Iraq?

Answer – Md. Taufiq Allawi
(Iraq’s President Barham Saleh appointed former Communications Minister Mo. Taufiq Allawi as the next Prime Minister.

● Read 7 february Current Affairs

1 thought on “Current Affairs Today In Hindi and English : 8 February 2020”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.