Current Affairs GK in hindi and English : 6/03/2020

1. हुरुन ग्लोबल रिच लिस्ट-2020 के मुताबिक दुनिया के नौवें सबसे अमीर व्यक्ति कौन बन गए हैं?
उत्तर- मुकेश अंबानी

2. बैडमिंटन स्टार पीवी सिंधु को किस राज्य सरकार की एंटी-करप्शन हेल्पलाइन की ब्रांड एम्बेसडर नियुक्त किया गया है?
उत्तर- आंध्र प्रदेश

3. किस हाईकोर्ट ने स्टूडेंट्स के हड़ताल करने पर बैन लगा दिया है?
उत्तर- केरल हाईकोर्ट

4. सामाजिक सशक्तिकरण के लिए किसने नई दिल्ली में “उत्तरदायी क्रीत्रिम बुद्धिमत्ता 2020” के आयोजन की घोषणा की है?
उत्तर- केंद्र सरकार

5. इनमें से किस राज्य की विधानसभा में हाल ही में जाति आधारित जनगणना से जुड़े प्रस्ताव को पारित कर दिया गया है?
उत्तर- बिहार विधानसभा

6. 28 फरवरी को भारत में कौन सा दिवस मनाया जाता है?
उत्तर- राष्ट्रीय विज्ञान दिवस

7. भारत के अगले राजदूत के रूप में किस देश में जावेद अशरफ को नियुक्त किया गया है?
उत्तर- फ्रांस

8. टेनिस में कितने बार ग्रैंड स्लैम जीतने वाली मारिया शारापोवा ने हाल ही में टेनिस से सन्यास का ऐलान किया है?
उत्तर- 5 बार

9. हाल ही में किस देश में चीन और दक्षिण कोरिया के बाद कोरोना वायरस से 26 लोगों की मौत का मामला सामने आया है?
उत्तर- ईरान

10. हाल ही में कौन सा देश महिलाओं को मुफ्त सैनेटरी उत्पाद देने वाला पहला देश बन गया है?
उत्तर- स्कौटलैंड

Current Affairs in English

1. According to Hurun Global Rich List -2020, who has become the ninth richest person in the world?
Answer: Mukesh Ambani

2. Badminton star PV Sindhu has been appointed as the brand ambassador of which state government’s anti-corruption helpline?
Answer: Andhra Pradesh

3. Which High Court has banned the strike of students?
Answer – Kerala High Court

4. Who has announced the holding of “Responsive Artificial Intelligence 2020” in New Delhi for social empowerment?
Answer – Central Government

5. Which of the following state assembly has recently passed a resolution related to caste-based census?
Answer: Bihar Legislative Assembly

6. Which day is celebrated in India on 28 February?
Answer: National Science Day

7. In which country Javed Ashraf has been appointed as the next Ambassador of India?
Answer: France

8. How many times Maria Sharapova, who won the Grand Slam in tennis, recently announced her retirement from tennis?
Answer – 5 times

9. Recently, in which country 26 people died due to corona virus after China and South Korea?
Answer: Iran

10. Recently which country has become the first country to give free sanitary products to women?
Answer – Scotland

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.