Current affairs in Hindi and English 7 April 2020

Current affairs in Hindi and English 07-04-2020 || Important gk MCQ.

Current affairs in hindi

1.निम्नलिखित में से कौन सा समूह करुणा का प्रतिनिधित्व करता है ?

A) एनजीओ का समूह

B) सशस्त्र बलों के अधिकारी

C) केंद्रीय सिविल सेवा के अधिकारी

C) सामाजिक कार्यकर्ताओं का समूह

उत्तर- केंद्रीय सिविल सेवा के अधिकारी ।
2. फीफा अंडर-17 महिला फुटबॉल कप का आयोजन कौन सा देश करेगा ?

A) पाकिस्तान

B) चीन

C) कनाडा

C) भारत

उत्तर- भारत ।
3. जीवन लाइट पोर्टेबल वेंटीलेटर विकसित करने वाला संस्थान कौन है?

A) आईआईटी मुंबई

B) आईआईटी हैदराबाद

C) आईआईटी कानपुर

C) आईआईटी मद्रास

उत्तर- आईआईटी हैदराबाद ।
4. निम्नलिखित में से कौन सा देश ओपेक का सदस्य देश नहीं है?

A) सऊदी अरब

B) कुवैत

C) नाइजीरिया

C) संयुक्त राज्य अमेरिका

उत्तर- संयुक्त राज्य अमेरिका

ओपेक के सदस्य देश हैं – अल्जीरिया , अंगोला , कांगो , इक्वेटोरियल गुयाना , गाबोन , इराक , कुवैत , लीबिया , निगिरिया , सऊदी अरब , यूनाइटेड अरब अमीरात , वेनेजुएला ।

इसका मुख्यालय ऑस्ट्रेलिया के विएना में है ।
5. कोविड-19 फैक्ट चेक यूनिट किस मंत्रालय द्वारा शुरू की गई है ?

A) विज्ञान और प्रौद्योगिकी मंत्रालय

B) मानव संसाधन विकास मंत्रालय

C) सूचना और प्रसारण मंत्रालय

C) गृह मंत्रालय

उत्तर- सूचना और प्रसारण मंत्रालय द्वारा ।
6. कोविड-19 महामारी से प्रभावित लोगों को राहत प्रदान करने के लिए किस संगठन ने अभ्यास एनसीसी योगदान शुरू किया है?

A) भारतीय वायु सेना

B) भारतीय नौसेना

C) राष्ट्रीय कैडेट कोर ( NCC )

C) भारतीय सेना

उत्तर- राष्ट्रीय कैडेट कोर द्वारा ।
7. आजकल दिल्ली में ईकोर्ट काफी चर्चा में है इसका गठन कब हुआ था?

A) 8 फरवरी 2010

B) 9 फरवरी 2010

C) 10 फरवरी 2010

C) 8 फरवरी 2016

उत्तर- 8 फरवरी 2010 को तत्कालीन मुख्य न्यायाधीश एपी शाह के द्वारा पहली कोर्ट का उद्घाटन किया गया था इसके बाद सभी जिला अदालतों में यह कोर्ट का गठन किया गया ।
8. अंतरराष्ट्रीय खेल दिवस कब मनाया जाता है?

A) 6 अप्रैल

B) 29 अगस्त

C) 7 अप्रैल

C) उपर्युक्त में से कोई नहीं

उत्तर- 6 अप्रैल

29 अगस्त को राष्ट्रीय खेल दिवस मनाया जाता है तथा 7 अप्रैल को विश्व स्वास्थ्य दिवस मनाया जाता है ।
9. 6 अप्रैल को भारतीय जनता पार्टी अपना 40वॉ स्थापना दिवस मना रही है , इसका गठन किस वर्ष हुई था ?

A) 1980

B) 1985

C) 1984

C) 1999

उत्तर- 1980 , संस्थापक – अटल बिहारी वाजपेई और एलके आडवाणी । 1885 में भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की स्थापना हुई थी । 1999 में राष्ट्रवादी कांग्रेस पार्टी की स्थापना हुई थी । 14 अप्रैल 1984 को बहुजन समाज पार्टी की स्थापना हुई थी ।

भारतीय जनसंघ के संस्थापक श्यामा प्रसाद मुखर्जी हैं ।

आज ही के दिन अर्थात 6 जुलाई को लुइ पाश्चर ने रेबीज के टीके का सफलतापूर्वक परीक्षण किया था ।
10. कोविड-19 के प्रसार को रोकने के लिए ऑपरेशन नमस्ते किस सेना के द्वारा शुरू किया गया है?

A) भारतीय जल सेना

B) भारतीय सेना

C) भारतीय वायु सेना

C) इनमें से कोई नहीं

उत्तर- भारतीय सेना द्वारा

भारतीय वायु सेना द्वारा ऑपरेशन संजीवनी चलाया गया है ।

current affairs 5 april

current affairs 6 april

Join our telegram group for more updates

Current affairs in english

1. Which of the following groups represents compassion?

A) Group of NGOs

B) Officers of the armed forces

C) Central Civil Service Officer

C) Group of social workers

Answer – Officer of Central Civil Service.

2. Which country will organize the FIFA Under-17 Women’s Football Cup?

A) Pakistan

B) China

C) Canada

C) India

Answer- India.

3. Who is the institute developing Jeevan Light portable ventilator?

A) IIT Mumbai

B) IIT Hyderabad

C) IIT Kanpur

C) IIT Madras

Answer – IIT Hyderabad.

4. Which of the following countries is not a member country of OPEC?

A) Saudi Arabia

B) Kuwait

C) Nigeria

C) United States

Answer: United States

OPEC member countries are – Algeria, Angola, Congo, Equatorial Guyana, Gabon, Iraq, Kuwait, Libya, Nigiria, Saudi Arabia, United Arab Emirates, Venezuela.

It is headquartered in Vienna, Australia.

5. Kovid-19 Fact Check Unit has been started by which ministry?

A) Ministry of Science and Technology

B) Ministry of Human Resource Development

C) Ministry of Information and Broadcasting

C) Ministry of Home Affairs

Answer – Ministry of Information and Broadcasting

6. Which organization has started practice NCC contribution to provide relief to the people affected by Kovid-19 epidemic?

A) Indian Air Force

B) Indian Navy

C) National Cadet Corps (NCC)

C) Indian Army

7. Nowadays, the court in Delhi is very much discussed, when was it formed?

A) 8 February 2010

B) 9 February 2010

C) 10 February 2010

C) 8 February 2016

Answer- First court was inaugurated by the then Chief Justice AP Shah on 8 February 2000 10, after which this court was formed in all the district courts.

8. When is International Sports Day celebrated?

A) April 6

B) 29 August

C) 7 April

C) none of the above

Answer: 6 April

National Sports Day is celebrated on 29 August and World Health Day is observed on 7 April.

9. On April 6, the Bharatiya Janata Party is celebrating its 40th Foundation Day, in which year was it formed?

A) 1980

B) 1985

C) 1984

C) 1999

Answer – 1980, Founders – Atal Bihari Vajpayee and LK Advani. The Indian National Congress was established in 1885. The Nationalist Congress Party was established in 1999. Bahujan Samaj Party was established on 14 April 1984.

The founder of Bharatiya Jana Sangh is Shyama Prasad Mukherjee.

On this day i.e. July 6, Louis Pasteur successfully tested the rabies vaccine.

10. Operation Namaste has been started by which army to stop the spread of Kovid-19?

A) Indian Water Force

B) Indian Army

C) Indian Air Force

C) none of these

Answer: By Indian Army

Operation Sanjeevani is run by the Indian Air Force.

Join our telegram group for more updates

1 thought on “Current affairs in Hindi and English 7 April 2020”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.