Current affairs :6 january 2020 hindi and english

6 जनवरी 2020 की महत्वपूर्ण current affairs संक्षेप में

1. हाल ही में श्रीलंका में भारत के नए उच्चायुक्त के रूप में किसे नियुक्त किया गया है ?

उत्तर – गोपाल बागले ( श्रीलंका के प्रधानमंत्री महिन्द राजपक्ष , राष्ट्रपति – गोबतया राजपाक्षे )
•भारत और श्रीलंका को पाल्क स्ट्रेट अलग करती है ।

2. हाल ही में मोहम्मद त्वफिक अलवी को किस देश का प्रधानमंत्री नियुक्त किया गया है ?

उत्तर – इराक का ( राजधानी – बगदाद )

3. हाल ही में किसे मध्य प्रदेश सरकार से किशोर कुमार सम्मान से सम्मानित किया गया है ?

उत्तर – वहीदा रहमान

4. हाल ही में किसे कोल इंडिया का अध्यक्ष चुना गया है ?

उत्तर- प्रमोद अग्रवाल

( कोल इंडिया की स्थापना 1 नवंबर 1975 , मुख्यालय कोलकाता )

5. किसी संस्थान ने हाल ही में मुख्य विज्ञानिक कार्यक्रम युविका के दूसरे सत्र का आरंभ किया है ?

उत्तर – इसरो ( ISRO )

6. रूस ने किस देश के लिए एस – 400 मिसाइल रक्षा प्रणाली का निर्माण शुरू किया है ?

उत्तर – भारत

7. हाल ही में किस लेखक की पुस्तक में “मातृभूमि बुक ऑफ द ईयर” का खिताब जीता है ?

उत्तर – विनोद शुक्ला ( यह पुरस्कार उनकी पुस्तक “ब्लू इज लाइफ ब्लू” के लिए दिया गया )

5 जनवरी की करंट अफेयर पढ़ने के लिए यहां क्लिक करे..

Current affairs today : read in English

1. Recently who has been appointed as the new High Commissioner of India to Sri Lanka?

Answer – Gopal Bagle (Prime Minister of Sri Lanka Mahind Rajapaksha, President – Gobataya Rajpakshe)
palk strait separates India and Sri Lanka.

2. Recently Mohammad Alvi has been appointed the Prime Minister of which country?

Answer: Iraq ( capital -Baghdad )

3. Recently who has been awarded the Kishore Kumar Award from the Government of Madhya Pradesh?

Ans: Waheeda Rehman

4. Recently who has been elected as the President of Coal India?

Ans – Pramod Aggarwal

( Coal India was established on 1 November 1975, headquartered in Kolkata )

5. An institute has recently started the second session of Yuvika, the main scientific program?

Ans – ISRO (I S R O)

6. Russia has started construction of S-400 missile defense system for which country?

Ans- India

7. Recently which author’s book has won the title of Motherland Book of the Year?

Ans – Vinod Shukla (This award was given for his book “Blue is Life Blue”)

Read 5 january current affairs 2020- click here.