Current affairs in hindi and english : 4 april 2020 || important gk, gs MCQs

Current affairs 4 April 2020 || important MCQs in hindi and English

Current affairs in hindi :

1. हाल ही में किस राज्य सरकार ने एक नया कार्यक्रम प्रज्ञा शुरू किया है?
उत्तर- असम

2. हाल ही में जी-20 वित्त मंत्रीयो की बैठक की अध्यक्षता किस देश ने की है?
उत्तर- सउदी अरब

3. हाल ही में भारत ने किस देश के साथ अपने राजनयिक संबंधों के 70 वर्ष पूरे किये हैं?
उत्तर- चीन

4. हाल ही में किस भारतीय इतिहासकार का निधन हो गया है?
उत्तर- प्रोफेसर अर्जुन देव

5. किस राज्य में मोदी किचन का शुभारंभ किया गया है?
उत्तर- तमिलनाडु

6. कोरोना वायरस के लिए एंटीबॉडी परिक्षण शुरू करने वाला दुनिया का पहला देश कौन होगा?
उत्तर- भारत

7. एशियाई युवा खेलों का आयोजन 2021 में कहाँ किया जायेगा?
उत्तर- चीन

8. केंद्र सरकार ने कोरोना के संक्रमण के जोखिम का आकलन करने के लिए किस ऐप को लॉन्च किया है ?

उत्तर- आरोग्य सेतु एप

9. कोरोनावायरस के संक्रमण से पद्मश्री निर्मल सिंह खालसा की मौत हो गई है वह किस क्षेत्र से संबंधित है ?

उत्तर- हजूरी रागी

(2009 में उन्हें पद्म श्री से सम्मानित किया गया था)

current affairs of February month video

power of prime minister

-Join our telegram group for letest updates

Current affairs in English

1. Recently which state government has started a new program Pragya?
Answer: Assam

2. Recently which country has chaired the meeting of G-20 Finance Ministers?
Answer: Saudi Arabia

3. Recently India has completed 70 years of diplomatic relations with which country?
Answer: China

4. Recently which Indian historian has passed away?
Answer- Professor Arjun Dev

5. In which state Modi Kitchen has been launched?
Answer – Tamil Nadu

6. Who will be the first country in the world to start antibody testing for Corona virus?
Answer- India

7. Where will the Asian Youth Games be organized in 2021?
Answer: China

8. Which app has been launched by the central government to assess the risk of infection of corona?

Answer: Arogya Setu App.

9. Padmashree Nirmal Singh Khalsa has died due to coronavirus infection in which field he belongs to?

Answer: Hazuri Ragi

-Join our telegram group for letest updates

1 thought on “Current affairs in hindi and english : 4 april 2020 || important gk, gs MCQs”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.