Current Affairs in Hindi and English important gk, gs questions : 16/03/2020

Current Affairs in Hindi and English important gk, gs questions

करंट अफेयर्स हिंदी में

1. हाल ही में राष्ट्रपति द्वारा कितनी महिलाओं को नारी शक्ति पुरस्कार प्रदान किया गया है?

उत्तर- 15

2. हाल ही में भारतीय राष्ट्रीय अभिलेखागार का कौन सा स्थापना दिवस मनाया गया?

उत्तर- 130 वाँ
(11 मार्च 1891 को शुरू हुई थी)

3. हाल ही में सूचना प्रसारण मंत्रालय ने किस न्यूज़ चैनल पर प्रतिबंध लगा दिया?

उत्तर- एशियानेट और मीडिया वन

4. महिला उद्यमी शक्ति करण सम्मेलन 2020 का आयोजन कहाँ किया गया?

उत्तर- नई दिल्ली

5. हाल ही में भारतीय सेना द्वारा पशु परिवहन स्मारक का उद्घाटन कहाँ किया गया?

उत्तर- बेंगलुरु

6. स्टाकहोम इंटरनेशनल पीस रिसर्च इंस्टीट्यूट के एक रिपोर्ट के अनुसार हथियार आयात में भारत का कौन सा स्थान है?

उत्तर- दूसरा

7. स्वयं सहायता समूह के लिए किस राज्य सरकार ने मिशन शक्ति विभाग बनाया?

उत्तर- उड़ीसा

8. हाल ही में एशिया का सबसे अमीर व्यक्ति कौन बना है ?

उत्तर- जैक मा

9. कोरोना वायरस से निपटने के लिए प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी के पहल पर किस संगठन ने मिलकर साथ लड़ने का संकल्प लिया ?

उत्तर – दक्षिण एशियाई सहयोग संगठन ( सार्क )

10. दक्षिण एशियाई सहयोग संगठन ( सार्क ) में कुल कितने देश शामिल है ?

उत्तर- 8

अफगानिस्तान, भूटान, बांग्लादेश, श्रीलंका, नेपाल, पाकिस्तान, भारत, मालदीव
मुख्यालय– काठमांडू

● 30 important gk question of history

● important gk question-answer of geography

Current affairs in english:

1. Recently how many women have been conferred the Nari Shakti Award by the President?

Answer – 15

2. Recently which establishment day of the National Archives of India was celebrated?

Answer – 130th
(Started on 11 March 1891)

3. Recently which news channel was banned by the Information Broadcasting Ministry?

Answer: Asianet and Media One

4. Where was the Women Entrepreneurship Shakti Karan Conference 2020 organized?

Answer: New Delhi

5. Recently where was the animal transport memorial inaugurated by the Indian Army?

Answer: Bengaluru

6. According to a report by Stockholm International Peace Research Institute, which is India’s place in arms imports?

Answer: Second

7. Which state government created the Mission Shakti Department for self-help groups?

Answer: Orissa

8. Recently who is the richest person in Asia?

Answer: jack ma

9. Which organization has resolved to fight together on the initiative of Prime Minister Narendra Modi to tackle the corona virus?

Answer– South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC)

10. How many countries are included in the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC)?

Answer – 8

Afghanistan, Bhutan, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Pakistan, India, Maldives
Headquarters – Kathmandu

Join our Telegram group for regular updates

1 thought on “Current Affairs in Hindi and English important gk, gs questions : 16/03/2020”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.