Current Affairs 02-03-2020 || important MCQs in Hindi and English

Current Affairs 2 April 2020 || important MCQs in Hindi and English

Current affairs in hindi

1. हाल ही में गीता रामजी का दक्षिण अफ्रीका में कोरोना वायरस संक्रमण से मौत हो गई है वह किस क्षेत्र से संबंधित थे ?

उत्तर- विषाणु वैज्ञानि

2. किस राज्य के 138 कानूनों में कुछ संसोधन करके केंद्र सरकार ने यह अधिसूचना जारी की है “केंद्र शासित प्रदेश के मूल निवासियों को ही समूह-4 तक वेतनमान वाले नौकरियों प्रावधान है” ?

उत्तर- जम्मू

3. हाइड्रोक्सिक्लोरोक्विन क्या है ?

उत्तर- कोरोना वायरस के इलाज में लगे चिकित्सकों और संक्रमित लोगो के सम्पर्क में आने वाले संदिग्ध व्यक्तियों को दी जाने वाली दवा ।

4. “रेमडेसिविर” नामक दवा किस वायरस के इलाज के लिए विकसित की गई थी ?

उत्तर- इबोला वायरस

5. यूबीआई-ओरिएंटल बैंक का किस बैंक में विलय हो गया है ?

उत्तर- पीएनबी में

6. हाल ही में सरकार द्वारा जारी गज़ट नोटिफिकेशन के मुताबिक अब जम्मू-कश्मीर में कितने साल तक रहने वाला व्यक्ति अब वहां का स्थानीय निवासी कहलायेगा ?

उत्तर- 15 वर्ष

7. कर्नाटक सरकार ने कोरोना मरीज को ट्रैक करने के लिए कौन सा मोबाइल एप लॉच किया है ?

उत्तर- corona watch

8. सौर तूफान का अध्ययन करने के लिए अमेरिकी एजेंसी जुलाई 2023 मैं एक उपग्रहों के समूह को अंतरिक्ष में भेजेगा इस मिशन का नाम क्या है ?

उत्तर- मिशन ऑफ आर्च्युनिटी

9. “स्टैंड एंड इंडिया पोर्टल” पर्यटकों की मदद के लिए किस मंत्रालय द्वारा लांच किया गया है ?

उत्तर- पर्यटन मंत्रालय द्वारा

10. उड़ीसा राज्य से संबंधित “उत्कल दिवस” या “उड़ीसा दिवस” कब मनाया गया ?

उत्तर- 1 Aprail

Current Affairs in English

1. Recently Geeta Ramji has died of Corona virus infection in South Africa, he was related to which region?

Answer: Virology

2. The Central Government has issued this notification by making some amendments in 138 laws of which state “Only the residents of the Union Territory have provision for pay-scale jobs up to Group-IV”?

Answer: Jammu

3. What is hydroxychloroquine?

Answer: Medication given to the doctors involved in the treatment of corona virus and suspected persons coming in contact with infected people.

4. A drug called “Remadecivir” was developed to treat which virus?

Answer: Ebola virus

5. UBI-Oriental Bank has been merged with which bank?

Answer: In PNB

6. According to the gazette notification issued by the government recently, how long a person living in Jammu and Kashmir will now be called a local resident?

Answer: 15 years

7. Which mobile app has been launched by the Government of Karnataka to track a corona patient?

Answer – corona watch

8. US agency to study solar storm July 2023 I will send a group of satellites into space. What is the name of this mission?

Answer – Mission of Architecture

9. “Stand and India Portal” has been launched by which ministry to help tourists?

Answer – by Ministry of Tourism

10. When was “Utkal Day” or “Orissa Day” related to the state of Odisha celebrated?

Answer – 1 Aprail

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.