Current Affairs in hindi and english 24 March important gk , gs mcq

Current Affairs in hindi and english important gk , gs mcq for all competitive exams

Current affairs in hindi :

1. BRAC किस देश का एक NGO है?

उत्तर- बांग्लादेश

2. नई दिल्ली विश्व पुस्तक मेले के 28 वें संस्करण का विषय क्या है?
उत्तर- गांधी : the writers writer

3. भारत के पहले कछुआ पुनर्वास केंद्र का निर्माण किस राज्य में किया गया है?
उत्तर- बिहार

4. “अजेय- ए ट्रिब्यूट टू मनोहर पर्रिकर” नामक पुस्तक किसके द्वारा लिखी गई?
उत्तर- तरुण विजय

5. हाल ही में किस देश ने बैलिस्टिक मिसाइल लांच किया है?
उत्तर- उत्तर कोरिया

6. My Encounter In Parliament पुस्तक किसने लिखा है?
उत्तर- भालचंद्र मुंगेर

7. वर्तमान में भारत विश्व में बिजली का किस क्रम उत्पादक देश है?
उत्तर- तीसरा

8. द्वितीय विश्व युद्ध के बाद किस देश के नेता ने कोरोना वायरस को अपनी सबसे बड़ी चुनौती कहा है?
उत्तर- जर्मनी

9. हाल ही में किस देश के तीन बार ग्रैमी पुरस्कार विजेता सिंगर “केनी रोजर्स” का निधन हुआ?
उत्तर- अमेरिका

10. ओलंपिक में भारत की कप्तानी करने वाले किस महान फुटबॉल खिलाड़ी का निधन हो गया है?
उत्तर- पीके बनर्जी (भारत)

Geography Important mcq

Polity important mcq

Current affairs in English :

1. BRAC is an NGO of which country?
Answer: Bangladesh

2. What is the theme of the 28th edition of the New Delhi World Book Fair?
Answer- Gandhi: The Writers Writer

3. India’s first turtle rehabilitation center has been constructed in which state?
Answer: Bihar

4. Who wrote a book titled “Invincible – A Tribute to Manohar Parrikar”?
Answer: Tarun Vijay

5. Recently which country has launched ballistic missile?
Answer – North Korea

6. Who has written the book My Encounter In Parliament?
Answer – Bhalchandra Munger

7. At present, India is the largest producer of electricity in the world?
Answer – Third

8. After World War II, which country’s leader has called the Corona virus its biggest challenge?
Answer: Germany

9. Recently the three-time Grammy Award winning singer “Kenny Rogers” of which country passed away?
Answer- America

10. Which legendary football player who captained India at the Olympics has passed away?
Answer- PK Banerjee (India)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.